Nagyszabású vízvezeték felújítás a Malom úton

Nagyszabású vízvezeték felújítás kezdődött 2019 júniusában a ménfőcsanaki Malom utcában. A szakemberek kicserélik az itt húzódó ivóvíz főnyomó vezetéket, korszerű KPE műanyag cső kerül majd az azbeszt cement vezeték helyére.

Győr egyik leggyorsabban fejlődő városrészének főútvonala a Malom utca, a Magyar Közút Zrt. még idén útburkolat építési munkákba kezd. Előtte pedig rendbe kell tenni az út alatti  közműveket – tudtuk meg Spissich Ákostól, a Pannon-Víz Zrt. Nyúli üzemmérnökségének vezetőjétől. A közműcserének sosincs olyan látványos eredménye, mint egy útépítésnek. A hetvenes években épült Malom utcai azbeszt cement vízvezeték fölé már nem lehet új utat építeni.  

A főnyomócső cseréje a vasút felől kezdődött.  610 méter hosszú, 225 mm átmérőjű vezeték épül, csatlakozó idomokkal az itt lévő vízbekötések számára. Némi könnyebbséget jelent, hogy a páros oldalon, az útpadkában épül majd a vízvezeték, így a forgalmat kevésbé zavarja felújítás.

Az utcai főnyomó vezeték és az ingatlanok közt húzódó, úgynevezett „házi vízbekötések” közül csak a rossz állapotúakat cserélik majd ki. Az építők először lefektetik az új csöveket, műanyag hegesztett kötésekkel, majd nyomás próba és fertőtlenítés után fokozatosan kötik át az itt lévő ingatlanokat. A tűzcsapok és az utcai vízelzárók cseréjéhez szükség lesz majd az egész utcát érintő vízelzárásra is. A vízszünetek időpontjáról előzetesen kihirdetjük, az ingatlanokat pedig előre egyeztetett időpontban kötjük majd át az új vezetékre.  

Az új főnyomóvezeték nemcsak Ménfőcsanak, hanem a térség fejlődését is szolgálja majd.

Forrás: https://www.pannon-viz.hu/cikk/gyor-menfocsanak-malom-utca-.html

Laczkovits-Takács Tímea